Cari Kerja

Assalamu'alaikum semua... herrmmm... hari nih, aku nk cerita pasal suke duke aku tyme cari keje selame 2 hari. arghh... sgt payah n byk dugaannye.... bermula pada tarikh 4 Disember 2008, Ahad. Aku bangun awal pagi itu... Lepas solat subuh, aku daa x lelapkan mate daa.. memang daa jadi rutin hidup aku, lepas je solat subuh, aku xkan tido lg. melainkan kalau aku da terlalu ngantuk.! haha... herrmm.. bangun2 jer, aku trus wat kerja rumah. cuci pinggan, basuh baju, and makan breakfast. daa siap semua tuh, jam daa menunjukkan kul 1030 pagi. aku trus capai towel aku kat beranda rumah, and mandi siapkan diri nak gi cari keje. aku daa decide nk cari keje sorg2 jer... naik bas. malaslaa nk ajak kakak or abang aku naik keta. Diorg tuh daa laa pemalas nk drive. Aku malas nk dengar diorg bising2. wut eva..!Daa siap semua, aku pun gi jalan kaki menuju ke tempat 1st aku aim nk cari keje. 1st sekali, aku kluarkan duit dlu. Pastuh, aku jalan2 jap kat premis2 kedai sekitar situ. tempat tuh xdelaa berape jauh dr tempat aku. just dalam 0.5 km je kowt. aku jalan kaki jew. daa biase. herrm... for the 1st tyme, aku tanye kakak kat kedai handset tuh, "kak, ade keje kosong x kak?" die geleng... aku pun said sorry kat die and ckp, "tanye je..." bagi mengelakkan segan... jalan2 lagi.... jumpe 7E. aku bace kat depan kedai tuh, tulis TEMUDUGA TERBUKA. tapi hari ISNIN - JUMAAT. hari nih, hari ahad... ahh... dugaan lagi. aku truskan perjalanan lagi. jumpe lak kedai baru, kedai baju sekolah yg baru sebulan jagung bukak kat sekitar situ. Aku pun buat2 laa macam nk beli baju sekolah, tengok line clear, aku trus gi kat kaunter. "kak, ade keje kosong x?" Die pun jawab, "ade..." Die tanye lagi, "nk full time ke part time, aku just dgn xtau mendenye jawablaa part-time..." hahaha.. Die senyum and kate, "kat sini, akak nak amik yang full-time je..." Aku dengan penuh naifnye tanye lagi akak tuh, " akak, full-time tuh macam mane?" Die senyum lagi and jawab, "kerja selama-lamanye..." Aku tersenyum pahit. KECIWA sgt... alaa.. xde lg... getus hatiku.


Aku pun decide dgn penuh b'semangat nk teruskan pencarian aku kat KAJANG yang memakan mase hampir setengah jam kalau naik BAS MINI. Aku pun mempercepatkan perjalananku menuju ke hentian bas terdekat nk naik BAS MINI. Daa smpi Kajang, aku terus gerak menuju ke METRO KAJANG. Yang terletaknya PARKSON n GIANT kat dlmnye... huhu... First, aku amik angin dlu... jalan2 jap. Pastuh, terbace kat 1 kedai kasut tuh, JOB VACANCY... Umur 18-21... Alaaa... Hurmm.. xpe2, banyak lagi. Aku gi turun floor LG. Jalan2 sekitar situ, ternampak satu JOB VACANCY kat kedai kek, jawatan PEMBANTU JUALAN. haaa... hati aku daa berbunga daa tyme tuh. tp, bile aku tanye akk tuh, die jawab, "daa ade pekerja laa dik." Haa?? Habis nape letak lg iklan tuh terpampang kat depan kedai hang? baran tul aku tyme tuh... Pastu jumpe lak kedai mainan.. Aku tengok iklan kat depan kedai die, "gaji 1000+++ whooaa.. besh gyler.. tp, aku tersentak tengok kedai die, sbb sumenye LELAKI. tanpe bertanye pape, aku trus melangkah gi. haha.. =D Pastuh, jalan punye jalan, nampak pulak kedai emas. HANIF's JEWELS. Pembantu JUALAN diperlukan segera. baru je nk melangkah masuk kedai die nk tanye, tetibe 1 pekikan kuat kedengaran dari salah seorg org yg keje kat situ marah pekerja lain. Lagaknye macam boss... whoaaa.. garang gylerr..!! kecoh 1 metro dibuatnye. aku lg skali, trus melangkah pergi.... Pergi luar metro lak. Tengok jap kedai handset, tetibe terpandang iklan yang sorg AMOI kedai nih memerlukan pekerja wanita. aku pun tanye.... Die jawab ape korang tau, "saye nak pekerja, tapi xmau yang pakai tudung laa" Ok, aku trus blah... Tanye pula kedai lain, org cina gak yang depan kedai nye terpampang iklan nk cari pekerja. Tapi bile aku tanye, dengan muka agak kuang ajo, die jawab, "ini kelija suda angkat..." What the h**l??!! arrghhh.. Habis nape still letak iklan tuh kat kedai korg.. Aku msuk balik METRO. nk solat dlu. daa pukul 2 tgh hari... aku masuk PARKSON. mcm ade keje je.. Lutut nih daa sakit gyler sbb byk jalan.... aku pun duduk kat 1 port yg terletak dalam Parkson.tetibe terpandang JOB VACANCY. IMMEDIATE WORKER NEEDED.. the iklan said laa... aku pun trus tanye customer service kat tgkt atas, and die kate borang tuh hanye ade hari ISNIN-JUMAAT. alaaaa.... sgguh banyak dugaannye. aku terus gi surau kat situ, solat jap. pastu terpandang 1 AL-QURAN yang tersimpan rapi kat rak surau. Aku pun amik n bace 1 page. Ingat nk tenangkan hati dlu... Bdn aku mmg fully exhausted laa ari tuh. Lepas daa solat, aku trus gi kedai KOPITIAM STOP yang terletak kat tgkt plg ats.! waa... ade promotion, chicken chop, mushroom soup, ice lemon tea, dadih, pencuci mulut, semuanya dalam 1 harge - rm9.90 aku pun ape lagi, trus order n mkn. Perut aku pun daa berbunyi... aku pun balik lepas makan... -TAMAT-

16 DIS 2008 (SELASA) - aku gi lagi kat premis2 kedai yang berhampiran rumah aku. Masuk 7E, amik borang nk mintak keje. And then, teruskan perjalanan ke Metro Kajang, isi borang nk keje kat PARKSON lak. Mintak2 adelaa yang sangkut. Amin... Aku ternampak 1 iklan kerja. Pekerja wanita diperlukan Gaji 1000++, aku pun call tempat tuh, die kate awal bulan januari nnt, insya-ALLAh die contact aku blk. Okies. Pastuh, tyme balik, BAS MINI tuh, ade berenti kat HENTIAN KAJANG. Aku pun turun, gi restoran PIZZA PAH yang mmg memerlukan pekerja. Aku amik borang kerja n terus tunggu bas nk balik. Jam daa menunjukkan pukul 530 petang... Aku pulng ngan 1 harapan.. Harap2 segalenye diberkati n ALLAH LUASKAN REZEKI AKU nak dapat kerja yang halal.... Insya-ALLAH. Di samping aku nk sambung amik LESEN P lepas daa dapat LESEN L.

4 kumat-kamit mentera:

ariff sulaiman Wednesday, December 17, 2008  

mmg dugaanya la...ko patut nyanyi lagu hujan tu bile ko kene byk dugaan ari tu
hakhakhak
ko dah byk duit nnt blnje aku lak tau

arrabe' Wednesday, December 17, 2008  

menarik.. terimbau kembali pengalaman abg dulu.
abg pun banyak kali gi kedai ke kedai.
memang penat dik, tapi kalau allah nak bagi rezki kat kita, memang tak kemana.
cuma adik kena bersabar je.
ingat tau, dalam banyak2 kerja, pilihlah yang islamik. boleh solatnya, takde arak, takde yang haram.
jangan main redah je tau !
rezeki yang halal diberkati Allah. bersabarlah.

abg sarankan kedai buku. ada manfaatnya dari duk kedai2 pasaraya.

fawa91 Thursday, December 18, 2008  

owh hebat gak cdgn tuh..
kedai buku..
besh.

arrabe' Thursday, December 18, 2008  

semoga berjaya