Bacelah Sbgi Renungan...

[Taufiq skg di Zagaziq University, Mesir amik Medic]

Ermm....haaa...sedetik lepas baca buletin ni saya harap korang doakan lah result SPM saya tu...bak kata pepatah hang tuah......x dpt straight A, straight 1A pun jadilah......

Agak keterlaluanlah penipuan tu kalau saya kata:
"buat pe nk dpt straight A, saya dah dpt tempat dah,,nk mntk scholar 2nd year pun ikut result 1st year,,,x gune pun result SPM".......

Sumer org pun nk dpt straight A kn,,,nnt sesaat pas result kuar je...trus dpt call dr sedara mara,,,,yg bkn pun nk ngaku sedara mara,,,,sumer nk tanye result SPM(ishh..suke jga tepi kain org) tp sbb skrang saya kt sini kalo brani call la,,,habis kredit hang melayang...............

Tanya2 tu oklah lagi,,,,ade plak yg nk kutuk2, nk perli2,,,,
"eh, awk bukan bdak pandai ke?? asal result cam cipet je?!"
"PMR dulu bkn straight A ke??"
"Bukan ke awk pelajar terbaik tadika dulu??"
Nauzubillahiminzalik.......

Diigtkan terlebih dahulu,,,,keputusan SPM tu bukan la kayu ukur pandai bengap seseorang tu....tp boleh dijadikan ukuran betapa byk kureng nyer usaha seseorang tu..........
in other case,,,ade juge yg telah berusaha tp x bejaya juge,,,,igtlah bahawa Allah sebaik2 perancang....

Pesanan utk yg berjaya juga,,,jgn lah mengherdik yg kureng kerana kejayaan SPM x menetu masa depan yg cemerlang lg..
1)spm cemerlang,,,scholar blum tentu dpt scholarship
2)scholar dpt,,,,kt U blum tentu cemerlang
3)kt U cemerlang,,,,kerja blum tentu dpt
4)dapat kerja,,,,blum tentu dpt bos baik
5)dapat bos baik,,,,gaji blum tentu cukup utk saraan
6)dapat gaji cukup,,,,blum tentu dapt hidup dgn bahgia bersama keluarga
7)dapt hidup bahgia bersama keluarga,,,,blum tentu dapt trus bahgia di akhirat
8)dapt bahgia di akhirat,,,,maka kebahagiaan inilah yg terindah dan kekal(infinity)

Nmpk x betape jauh lagi perjalanan hidup kite ni,,,,,,kebahagiaan yg terakhir dan abadi hanya di akhirat....

sbb tu la kite kene sentiasa igt akan akhirat dlm setiap perbuatan kite..sbb semua perbuatan kite di dunia akan menetukan nasib kite di akhirat kelak...

Sesetengah pihak tersalah anggap dimana mereka hanya mengecap kebahgiaan di akhirat sahaja tanpa kebahgiaan dunia sedang Rasulullah pernah bersabda
"bkerjalah seperti mana kite akan hidup seratus taun lagi,,,,dan beribadahlah seperti kita akan mati pada hari esok"
Ini menekankan kepentingan bekerja dan beribadah seiring dan sejalan...okiess salam.....

Dipetik dr buletin friendster, Taufiq [Ex-Mrsm Muar 0708]
 

5 kumat-kamit mentera:

awesomedecorous Sunday, March 08, 2009  

um, betul. kita setuju sgt2. apa2 pun yg ditentukan oleh NYA adlh yg terbaik because susunan Allah itu sememangnya cantik dan rapi. sekarang ni, just berdoa supaya kita semua menjadi hamba yg bersyukur tatkala anak mata melintasi deretan gred matapelajaran. Moga2 terbitlah rasa kesyukaran dlm diri ini, Aamiiin Ya Rabb..

LiYAnA sYAmiMy ♥ Sunday, March 08, 2009  

sungguh cantik ayat2 tu... k.. memang betul.. begitu byk perjlnn hidup kita.. sume berlaku pasti ada hikmahnya..
berjaya satu tahap.. tak semestinya berjaya dlm langkah yg seterusnya.. moga Allah menyenangkan perjlnn hidup kita.. Insyaallah, sume akan baik.. amin

NurAreefah Monday, March 09, 2009  

cam penah jmpe dalam web batch saje..lalala

farah wahidah Monday, March 09, 2009  

mmg laa areefah... aku sgt teruja ngn isi2 yg ditulisnye.. so, aku publish laa kt blog nih supaye dpt direnung oleh semua lapisan masyarakat.. agaga! tp an.. aku tulis nme penulis tuh.. xsalah an.. =D

NurAreefah Tuesday, March 10, 2009  

tu la pasal..tulih nama sengkat sudey la..
tgk la aku rasa cam nak promot gak isi die ni..lol~